Stedentrip Berlijn


Tijdens mijn ziekenhuisbezoek had ik de tijd om de pocket Marco Polo - Berlijn door te bladeren. Begin mei gaan we met het werk naar deze stad en de voorgaande jaren bereidde ik me niet echt voor, het programma is geregeld, dus "ik zie het wel". Maar goed, dan kom je er later achter dat er misschien toch nog bezienswaardigheden waren die ik wel had willen zien. Zo had ik bij nader inzien wel in het Vasamuseum in Stockholm willen kijken, hier is een compleet 17-eeuws schip te bekijken.

Dus voor de trip naar Berlijn maar even een lijstje gemaakt:

Fernsehturm, Alexanderplatz (link). Schijnbaar zijn de wachtrijen lang, want als je een online-ticket koopt kost het 21.50 euro, ga je in de rij staan wachten dan kost het 16.50 euro.

Hotel Park Inn, op de 4e verdieping heb je een cocktailbar en dakterras met ruim uitzicht, Alexanderplatz (link). Uitzicht vanaf 120 meter, hier betaal je 4 euro voor. Dan maar iets minder hoog, voor het verschil met de fernsehturm kunnen er wel een paar cocktails af!

Checkpoint Charly (link), Friedrichstrasse. Volgens de verhalen is alles afgebroken en staat er nu een replica, het Mauermuseum (link) wat er vlak bij ligt wordt wel aangeraden.

Brandenburger Tor (link), Pariser Platz. Als een correspondent uit Berlijn in de uitzending van het Journaal was, was dit volgens mij vaak de achtergrond. Wil ik zien!

Eastside Gallery (link), Ostbahnhof - Oberburnbrücke. Een stuk Berlijnse muur dat door 118 kunstenaars beschilderd is. Lijkt me de moeite waard om te bekijken, camera mee dus!

In het filmpje van de Fernsehturm zag ik ook het Ampelmännchen (link), het mannetje met hoedje wat in de stoplichten staat. Staat schijnbaar achter een hek in de buurt van Potsdamer Platz, als tip wordt gegeven dat je een goede camera mee moet nemen, die heb ik sowieso al mee.

Kollhof Tower (link), heeft de snelste lift van Europa, Potsdamer Platz. Onderste verdieping heeft restaurants en winkels, panorama is op 24/25e verdieping. Entree is 7.50 euro.

Rixdorf, een dorp in de stad (http://www.secretcitytravel.com/berlin-april-2014/rixdorf-village-neukoelln-berlin.shtml). U7 Karl Marx Strasse.

Platten Pedo, de zaak voor oude lp's (link) (U7 Mieredorfplatz). Is helaas gesloten tot 4 mei.

Het computerspielemuseum (link), Karl Max Allee 939. Als het goed is allemaal arcade-spellen en kun je ook zelf spelen. Misschien iets voor een regenachtige dag?

Curry36, snackbar voor heerlijke curryworst (link), Kreutzberg. Als je in Berlijn bent moet je eigenlijk wel curryworst eten, dan is Curry36 de beste!

Bundestag / Reichstag, parlementgebouwen van de Duitse overheid (link). Is te bezichtigen, maar dan moet je wel van tevoren boeken.

Het spionagemuseum (voor een regenachtige dag?), (link), Leipziger Platz.

In het boekje kwam ik niet het Holocaust-Mahnmal tegen (link), ik weet niet wat ik van al die betonblokken moet denken. Of het imposant/indrukwekkend is. Zit in de buurt van de Pariser Platz, bij de Brandenburger Tor.

Ook de Gedächtnis Kirche kwam ik niet in het boekje tegen (link), Kurfürstendamm (link).

 

Mochten we 's avonds op stap willen gaan en een drankje willen nemen, dan is het handig om al een paar adressen beschikbaar te hebben.

Capital Beach (link), uitzicht op het treinstation, aan het water. Cocktails, barbecue, ligstoelen, loungemuziek. Chill-mode aan!

Schleusenkrug (link), uitzicht op het water, in de buurt van de dierentuin. Bier-garten en schnitzels for sale (link).

Hackescher Markt, oostelijk deel van Berlijn "staat bekend om het uitgaansleven" (link).

So36 (link) (zit in de buurten van de Hackescher Markt, Oranienstrasse) schijnt heel hip te zijn. Op 4 mei is het thema "Klub Balkanzka", beetje klezmer-achtig, Russische Ska (link). Is weer een wat anders dan een rock- of pop-concert. Meteen ff een Spofity-playlist erbij gezocht: link. Zo te horen een avondje om de heupen eens goed los te gooien!

Of naar Ritter Butzke (link) (Ritterstrasse, ook weer in de buurten van de Hackescher Markt). Hier schijnen de DJ's iedereen in beweging te krijgen. De online-agenda toont tot eind april (link).

Klik hier om dit boekje te bekijken. Behalve de tips bevat deze ook kaarten (plattegrond centrum) en overzicht van de metrolijnen.

Verwijzing naar https://www.visitberlin.de/de, die site heeft ook meteen een top-10: link.

Oh ja, dagkaart voor het openbaar vervoer is misschien ook wel handig: https://shop.bvg.de/index.php/tickets